Wiedza, jak wybierać warzywa i owoce podczas zakupów, to prawdziwa sztuka. Szkoda, że nie uczą tego w szkołach. Często zdarza się nam kupić coś, co jest niedojrzałe i nie zamierza dojrzeć, coś, co się szybko zepsuje, albo zwyczajnie jest niesmaczne.

Trzeba obejrzeć dokładnie warzywa i owoce, a nawet je obwąchać.

Po pierwsze, najważniejsze -unikamy zwiotczałych, nadgniłych produktów.

Po drugie patrzymy na kolor.

Po trzecie – wąchamy.

 

Kupujcie sezonowe produkty, one są najsmaczniejsze.

Wiosną szpinak, bób, ogórki, rzodkiewkę. W czerwcu truskawki.

W Lipcu jagody, borówki. W lipcu, sierpniu, wrześniu pomidory, paprykę, cukinię.

Jesienią śliwki, grzyby.

 Zimą jabłka, gruszki (które łatwo jest przechowywać w naszych polskich warunkach), kiszoną kapustę, kiszone ogórki, pieczarki.

 

Jak wybierać warzywa i owoce – spacer po wirtualnym sklepie.

Jak wybierać dobre owoce?

Jak wybrać soczyste pomarańcze?

jakie pomarańcze kupować

Przede wszystkim pamiętaj, żeby kupować je późną jesienią, zimą i wczesną wiosną. Jak powiedział znajomy Hiszpan, „pomarańcze potrzebują odrobiny mrozu z rana, by stały się słodkie” (necesitan frescito para que se ponen dulces).  Z tego też powodu, warto przechowywać je w lodówce.

Dobrze, by były ciężkie i miały miękką, cienką skórkę, to znaczy, że są dojrzałe i pełne soku. Dalej warto spojrzeć, czy jest „pępek”. Jeżeli jest, to znaczy, że pomarańcza nie będzie miała pestek, dzięki czemu przyjemniej się ja je i wyciska.

Jak wybrać dojrzałe avocado?

jakie avocado wybrać

Powinno być odrobinę miękkie. Jeżeli avocado jest twarde jak kamień, to niekiedy nawet, gdy dojrzeje na parapecie, to jest niesmaczne. Podważamy końcówkę palcem, żeby zobaczyć, czy nie jest przegniłe.  Pod końcówką powinno mieć zielony kolorek, świadczący o świeżej zawartości.

Jeżeli avocado jest twarde, ale nie „na kamień”, połóż go koło banana, żeby dojrzało.

Moje trzy pierwsze avocada w życiu mi nie smakowały, bo nie wiedziałam, jak je wybrać te dojrzałe.

Jak wybierać smacznego arbuza?

jak wybrać arbuza

Postukaj w niego, powinien wydać głęboki dźwięk. Zwróć uwagę, czy jest na nim duża, żółta plamy. Jeżeli jest, to świetnie, znaczy, że  arbuz dojrzewał leżąc na ziemi w tym miejscu.

Jak wybierać dobre  truskawki?

jak wybierać truskawki?

Po pierwsze powinny pięknie pachnieć, po drugie, zazwyczaj te mniejsze owoce są smaczniejsze. Większe owoce wyrosły na chemii. Nie powinny być mokre.

Jak wybierać owoce jagodowe?

jak wybierać owoce?

Powinny być suche i nie powinny być wiotkie.

Jak wybierać banany?

jak wybierać banany dojrzałe

Dojrzałe banany to te z czarnymi plamkami na skórce. Wtedy są najsłodsze. Jeżeli nie zamierzasz ich szybko zużyć, to kup te żółte. Na pewno szybko dojrzeją. Są też dobrym „dojrzewalnikiem” dla innych owoców, bo wydzielają gazy, które przyśpieszają ich dojrzewanie. Wystarczy koło bananów położyć inne owoce, aby przyśpieszyć ich dojrzewanie.

Jak wybierać mango i ananasa (brzoskwinie, śliwki, nektarynki, mandarynki, cytryny)?

Najważniejsza rzecz – muszą być lekko miękkie, ale nie obite. Jeżeli kupisz twarde, to nawet kiedy zmiękną, mogą być niesmaczne. Powąchaj je, jeżeli zapach jest przyjemny, możesz śmiało kupować. Kolor nie powinien wskazywać, że są niedojrzałe.

Cytryny powinny mieć miękką, cienką skórkę. Wtedy są najbardziej soczyste.

Jak wybrać melona?

Powinien mieć twardą skórkę i przyjemny, słodki zapach.

 

Jak wybierać warzywa?

 

Jak wybrać dobrą sałatę?

jaką sałatę wybrać

Odwróć ją i spójrz na „dupkę”, czyli miejsce odcięcia sałaty. Jeżeli ściemniała, to znaczy, że minęło dużo czasu od momentu, w którym została zebrana. Wybierajcie sałaty z jak najjaśniejszą dupką. Przy okazji pamiętaj, żeby jej nie jeść łodygi, bo to w niej gromadzą się szkodliwe substancje, które wydala roślina. Pamiętaj co jakiś czas zmieć rodzaj zieleniny, który zjadasz, bo zawierają minimalną ilość toksyn, które nie powinny się skumulować.

Jak wybierać ziemniaki?

Nie powinny mieć zielonych plam, ani pędów. Zielone plamy świadczą o zawartości toksyn. Pędy sprawiają, że ziemniaki stają się dość wiotkie, a przez to mniej smaczne. Staraj się je kupować na targach, od lokalnego rolnika. Te w supermarkecie są pryskane chemią, by nie kiełkowały. Dlatego leżą kilka tygodni, w ciepłym sklepie i nie widać na nich śladu zmian.

Jak wybierać pomidory?

jak wybierać pomidory

Poznasz je po dobrym zapachu. Jeżeli pachną, jak pomidor, ewentualnie pachną gałązką, to możesz je kupić. Nigdy nie kupuj pomidorów w zimie, nie masz szans kupić smacznych (chyba że koktajlowe). Na kanapkę zimą, wybierze paprykę, która ma wtedy więcej smaku, lub ogórki kiszone. Nie przechowuj pomidorów w lodówce, bo zimno zabiera im smak.

 

Zakupy mogą być niezłą przygodą i wyzwaniem. To takie polowanie, z którego wraca się z dobrymi i tanimi produktami, albo wręcz przeciwnie. Nie wystarczy wiedza, jak wybierać warzywa i owoce, trzeba jeszcze odrobiny uwagi i poświęcenia. Na pewno nie jest to kolejny rutynowy obowiązek domowy.

Mam nadzieję, że moje rady, jak wybierać warzywa i owoce, okażą się przydatne. Jeżeli dowiedziałeś się czegoś nowego, to proszę polub moją stronę na Facebooku , lub zostaw mi komentarz pod spodem.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane Posty

Ciało

Jak nauczyć się pływać żabką? Wizualizacja

Jak nauczyć się pływać? Jak nauczyć się pływać żabką? To pytanie nie dotyczy każdego. Większość z nas nauczyła się pływać, kiedy jeszcze byli mali i nawet nie pamiętają całego procesu. Dziecko mniej się boi, pewniej Czytaj więcej…

Ciało

Zupa marchewkowa – krem dla zdrowia

„Zupa marchewkowa” – zobaczyłam napis, wypisany na jednym z dużych menu pewnej restauracji w Portugalii. Utkwiła mi z tyłu głowy i chodziła za mną przez resztę wyjazdu. Przecież to super pomysł – marchewka jest tania, Czytaj więcej…

Ciało

Spread czekoladowy zamiast nutelli

Masz ochotę na coś słodkiego, ale postanowiłaś, że będziesz się odżywiała zdrowo. I koniec ze słodyczami. Może by tak wypróbować zdrowszą wersję nutelli? Ten krem – spread czekoladowy nadaje się do chleba, czy naleśników, a Czytaj więcej…