„Zupa marchewkowa” – zobaczyłam napis, wypisany na jednym z dużych menu pewnej restauracji w Portugalii. Utkwiła mi z tyłu głowy i chodziła za mną przez resztę wyjazdu.

Przecież to super pomysł – marchewka jest tania, zdrowa i smaczna. I regionalna. A ja szukam przepisów, które wykonuje się szybko, z miejscowych, zdrowych produktów.

Przy czym nie lubię za długo stać w kuchni, bo przecież jest masa innych, fajnych rzeczy do zrobienia.

Pozostało mi tylko znaleźć taki przepis, który będzie mi smakował i sprawi, że będę chciała do niego wracać, pamiętając, że jadłam taką pyszną zupę. Wypróbowałam więc wiele kombinacji, używałam różnych dodatków, aż w końcu wyszła… I na stałe włączę ją do mojej mentalnej książki z przepisami.

 

Marchewka zawiera bata-karoten, z którego syntetyzowana jest witamina A, która dba o nasze oczy. Substancje odżywcze z marchewki wchłaniają się lepiej, gdy poddaje się ją obróbce cieplnej. Inaczej jej twarde ściany komórkowe zmniejszają przyswajalność. Poza tym marchewka jest bogata w różne witaminy i minerały i naprawdę warto ją włączyć do diety.

Kremowa zupa marchewkowa – przepis

Do zrobienia tego cudu zdrowia, potrzebujemy kilku rzeczy:

  • Marchewka 400 gram
  • Masło 1/5 kostki
  • Czosnek 4-5 dużych ząbków
  • Przyprawa curry 1 płaska łyżeczka
  • Jogurt grecki, albo śmietana

 

Rozpuść masło. Podsmaż drobno posiekany czosnek i przyprawę curry. Dodaj pokrojoną marchewkę i duś pod przykryciem około 10 min. Dodaj wody do poziomu marchewki i duś do miękkości. Zmiksuj. Dodaj jogurt grecki do smaku. Zmiksuj ponownie. Kremowa zupa marchewkowa jest gotowa. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

zupa krem z marchewki

kremowa zupa marchwiowa

PS:  Zawsze warto mieć słoik prażonej dyni pod ręką, żeby nie musieć jej przyrządzać za każdym razem.

Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Wysypujemy pestki dyni i w 180 stopniach prażymy do momentu, gdy staną się lekko brązowe. Wyjmij blachę, pozwól im ostygnąć. Przechowuj w słoiku. Takie pestki są o wiele smaczniejsze od tych suchych. Są wyśmienitym dodatkiem do sałatki.

Jeżeli przepis wydaje ci się ciekawy, zostaw komentarz, lub polub moją stronę na facebooku: www.facebook.com/MojeVariete/ 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane Posty

Ciało

Jak wybierać warzywa i owoce? Kilka praktycznych porad

Wiedza, jak wybierać warzywa i owoce podczas zakupów, to prawdziwa sztuka. Szkoda, że nie uczą tego w szkołach. Często zdarza się nam kupić coś, co jest niedojrzałe i nie zamierza dojrzeć, coś, co się szybko Czytaj więcej…

Ciało

Jak nauczyć się pływać żabką? Wizualizacja

Jak nauczyć się pływać? Jak nauczyć się pływać żabką? To pytanie nie dotyczy każdego. Większość z nas nauczyła się pływać, kiedy jeszcze byli mali i nawet nie pamiętają całego procesu. Dziecko mniej się boi, pewniej Czytaj więcej…

Ciało

Spread czekoladowy zamiast nutelli

Masz ochotę na coś słodkiego, ale postanowiłaś, że będziesz się odżywiała zdrowo. I koniec ze słodyczami. Może by tak wypróbować zdrowszą wersję nutelli? Ten krem – spread czekoladowy nadaje się do chleba, czy naleśników, a Czytaj więcej…